Vdova, která byla zelená

7. 11. 2018 8:52:18
Bohatství a nadbytek peněz nutně neznamenají, že vás obojí učiní šťastným. Nabízím vám minipovídku s příběhem, který se klidně mohl stát.

Renata do salónku vplula s lehkostí a grácií vědoma si toho, že všechny přítomné oči ji sledují. Na pozornost byla zvyklá. Úspěšná, a za vodou. A navíc krásná.

Už na střední škole se za ní všichni kluci otáčeli a některé méně obdařené příslušnice něžného pohlaví křivily závistivě obličeje. Renata se rozhlédla po místnosti jako kočka, co obhlíží terén, a familiárně pozdravila: „Jé, ahoj děcka....“

Třídní sraz po patnácti letech od maturity si nenechala ujít většina bývalých spolužáků. Někteří, jak už to na srazech třídy bývá, se přišli blýsknout svými úspěchy, jiní si chtěli jen tak obyčejně povykládat s bývalými spolužáky a zavzpomínat na středoškolská léta a mládí, které se pomalu a jistě vzdalovalo pryč.

Renata se posadila na volnou židli u stolu ke svým kamarádkám ze třídy Kamilu a Moniku, se kterými tvořila na škole nerozlučnou trojku. Po maturitě se jejich cesty rozdělily. Monika se hned na jaře po maturitě vdala a dnes je šťastnou, podruhé rozvedenou matkou dvou dětí a majitelkou malého nehtového studia. Kamila se vdávala vlastně nedávno, až po třicítce zakotvila v manželském přístavu a na děti zatím nespěchá. Kdo se jí ptá, pro toho má přichystanou nacvičenou odpověď, že na děti má do čtyřicítky ještě čas. Skutečnost je však naprosto odlišná, Kamilin manžel o děti vůbec nestojí a Kamila tajně doufá, že on časem svůj názor změní. A Renata? Svého životního partnera vybírala opravdu pečlivě. A taky že měla z čeho. Na vysoké jí nadbíhalo tolik kluků, ale ona měla oči jen pro jednoho... No, nejen oči. Nakonec i to tělo si přišlo na své. Robert už během studia práv měl rozběhnutou slušnou kariéru, v níž pak už jen úspěšně pokračoval jako hotový právník a posléze i advokát ve vyhlášené právní kanceláři.

Renata vytáhla z kabelky poslední model Iphonu a začala ukazovat fotografie z dovolených. Dubaj, Karibik, Amerika. Pak přišly na řadu fotky vilky v satelitním městečku („nic velkého, jen deset pokojů a tři koupelny a vážně nebyla moc drahá, stála jen patnáct milionů“) a nakonec přišly fotografie dětí - kluka a holky. A kdo je támhleta? Hm, no chůva dětí. Renatě zářily oči. Těžko posoudit, zdali to bylo projevem její radosti a pýchy, nebo následkem vypití už asi páté skleničky červeného vína. V tomto ohledu nebyla Renata žádná troškařka. Víno do sebe lila, jakoby to byla voda, a za chvíli už objednávala další láhev červeného.

Kamila s Monikou se na sebe podívaly. Takovou Renatu neznaly. Vždycky pila s mírou, no někdy i s Mírou, ale přesně věděla, kolik snese, aby si zachovala jasnou hlavu. Když se nyní dostala už za druhou půlku druhé láhve vína, Renata se najednou rozbrečela. Bylo evidentní, že nejenže přebrala a alkohol ji začal společensky zmáhat, ale taky že ji cosi hodně tíží. „Můj život za nic nestojí,“ prohlásila a smrkla. Na přiopilé ženy vážně není hezký pohled.

„Robert je furt v práci,“ pokračovala Renata. „Domů se chodí jen vyspat a já ho vůbec nezajímám. A má milenku. Pokud bych se s ním chtěla rozvést, zůstane mu veškerý majetek a děti..... Já blbec před lety podepsala předmanželsku smlouvu. Aby mi zacpal hubu a doma byl klid, posílá mě i s dětmi na drahé dovolené. Mohu si koupit, co chci. Na všechno jsou peníze. Úplně na všechno. Ale k čemu mi to jako je? Jsem sice paní domu a matka jeho dětí, ale on stejně většinu svého volného času tráví s tou blbkou od nich kanceláře. Svobodná holka. A vzdát se jí Robert nechce. Prý, když nebude ona, bude stejně jiná.....“

Renata pozorovala poloprázdnou skleničku. „Zavolám si taxíka. A zítra půjdu a koupím si šíleně drahou kabelku.“

Zvedla se vrávoravě a odklopýtala.......


Autor: Jana Surmová | středa 7.11.2018 8:52 | karma článku: 9.70 | přečteno: 337x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Poezie a próza

Václav Kunft

Velký pátek

Otevírání hor a vydávání pokladů nemá nic společného s křesťanským Velkým pátkem. Je to stará pohanská tradice spojená s příchodem jara. Mytologické téma je smrt a znovuzrození.

29.3.2024 v 11:12 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 7 | Diskuse

David Snítilý

... a co je vlastně normální aneb nudné vztahy

„A je sexy ten Váš kamarád?“ provokovala Marka Tereza. „Ne tak jako já," kasal se Marek. „Sexy s tímhle pivním mozolem?" poukázala na jeho zvětšujícího se milana. „To není pupek, to je charisma," oponoval nádherné femme fatale.

29.3.2024 v 7:40 | Karma článku: 8.62 | Přečteno: 122 | Diskuse

Alena Bures

Recenze - Martina Boučková: Šílená babička

Rodiče si nevybereš. Ale to koneckonců ani děti. A mít mírně šílenou matku je někdy k vlastnímu zešílení, ale někdy....

28.3.2024 v 17:24 | Karma článku: 8.77 | Přečteno: 143 | Diskuse

Miroslav Pavlíček

O fotbalových legendách, paní Štěpánkové a pomíjivosti

Kdybych se narodil před sto lety... No, abych řekl pravdu, někdy mám pocit, že se tak opravdu stalo.

27.3.2024 v 12:58 | Karma článku: 15.26 | Přečteno: 203 | Diskuse

Iva Marková

Ženy

....................................................................................................

26.3.2024 v 22:53 | Karma článku: 9.54 | Přečteno: 199 | Diskuse
Počet článků 5 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 351

"Být šťastný neznamená, že je všechno perfektní. Znamená to, ses rozhodl užívat si života i přes všechny jeho nedokonalosti."

 

"Každý je génius, ale pokud budete posuzovat rybu podle její schopnosti vylézt na strom, bude celý svůj život žít s vědomím, že je neschopná." Albert Einstein

 

 

 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...